Magyar látonya (Elatine hungarica)

A magyar látonya nedves iszaphoz vagy sekély vizekhez kötődő, kérész életű növényke. Példányai kedvező körülmények között tömött, messziről mohapárnára emlékeztető, kerek sarjtelepet alkotnak. Különleges módszer biztosítja a faj számára a fennmaradást: magjaik nagyon sokáig megőrzik csíraképességüket és várják a számukra megfelelő körülményeket.
Előfordulnak olyan évek, amikor nem lehet növényünkkel találkozni, mert szárazabb években lelőhelyein szántóföldi művelést folytatnak. Csapadékosabb években kiterjedt belvízi elöntések alakulnak ki, s ekkor e ritka növényfaj ideális - az évelő mocsári növényektől mentes - nedves és pionír termőhelyet találnak a belvizes szántókon. A nedves iszapon néhány nap alatt kicsíráznak, és két hónap múlva már beérlelik magjaikat. Magvaik az iszappal együtt a vízi és parti madarak lábára tapadva terjednek.
Működési területünkön, mindössze egyetlen ponton található meg. A Kab-hegy lábainál található szántón csapadékos években akár 10 ha területű belvíz is kialakulhat, ilyenkor növényünk szinte szőnyeget alkot a nedves visszahúzódó víz nedves iszapfelszínein.


Galéria