Levendulás receptek

Levendulás forró csokoládé

Hozzávalók 2 csészéhez:
- 4,5 dl mandulatej (vagy más tej)
- 2 kiskanál keményítő
- 0,5 dkg cukornak megfelelő édesítő (folyékony)
- 1 kiskanál szárított levendula virág

Elkészítés:
A keményítőt, kakaóport keverjük csomómentesre egy kevés hideg mandulatejjel.
Engedjük fel a maradék mandulatejjel és tegyük fel a tűzhelyre melegedni.
A levendulát egy teadióba tesszük és belelógatjuk a forró csokiba, amíg melegszik.
Nem forraljuk fel, csak 1-2 percig (amíg besűrűsödik) forrón tartjuk, közben kevergetjük.
Kész is, a kézi habverővel kicsit felverve szép habos lesz.

Forrás: http://www.mindenmentes.hu/2012/12/levendulas-forro-csokolade-cukormentes-tejmentes/

 

Levendulás gyömbéres tea

Hozzávalók/4 adag:
- 4,9 dl víz
- 1 citromból nyert citromlé
- 2 db szárított levendula (levendulavirág)
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál gyömbér
- 2 db zöld tea filter

Elkészítés:
Feltesszük a teát főni a levendulával és a gyömbérrel együtt, amikor már lobogni kezd a víz, lezárjuk.
Ekkor adjuk hozzá a mézet és az egy citrom levét.
Jól összekeverjük, leszűrjük és már tálalhatjuk is.

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/levendulas-gyomberes-tea

 

Levendulás brownie

Hozzávalók:
- 20 dkg vaj
- 20 dkg levendulás étcsokoládé
- 3 nagy tojás
- 1 vaníliás cukor
- 25 dkg barna cukor
- 15 dkg liszt
- csipet só
- 15 dkg vágott dióbél (opcionális)

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra, béleljünk ki egy 24 cm átmérőjű tortaformát vagy egy kisebb tepsit sütőpapírral.
A vajat és az összetördelt csokit vízgőz fölött olvasszuk össze, majd hűtsük ki.
Egy tálban keverjük ki a tojást, a vaníliás cukrot és a cukrot, legyen jó habos.
Egy másik tálba mérjük ki a lisztet, és keverjük hozzá a sót.
Ha a csokis massza lehűlt, keverjük hozzá a tojásos-cukros masszát, míg egyneművé válik, majd adjuk hozzá a lisztet – és ha szeretnénk, a diót is.
Kanalazzuk a tepsibe és sütőben süssük kb. 25 percig (tűpróbáig)!

Forrás: Levendula Ház Látogatóközpont, Küsz Marianna

 

Citromos levendulás linzer

Hozzávalók:
- 12,5 dkg vaj
- 25 dkg liszt
- 10 dkg nádcukor
- 1 tojás
- fél citrom leve és héja
- 1/2 kávés kanál szódabikarbóna
- csipet só
- 2-3 kávéskanál levendula virág

Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát fóliába csomagolva éjszakára vagy 1 órára hideg helyen pihentetjük, majd félujjnyi (3 mm) vastagra nyújtjuk.
Különböző formával, linzerszaggatóval kiszúrjuk, kisütjük, és vaníliás cukorral meghintjük.
A sütési idő kb. 10-12 perc 180 Celsius fokon.
Érdemes több adagot készíteni, mert nagyon finom és gyorsan elfogy!

Forrás: Levendula Ház Látogatóközpont, Küsz Marianna

 

Sajttorta levendulás hangulatban

Hozzávalók:
- 18 dkg zabkeksz
- 7 dkg vaj
- 25 dkg krémsajt
- 10 dkg porcukor
- 2 tojás
- 1 tojássárgája
- 0,5 dl tejszín
- 0,5 dl tejföl
- 1 citrom
- 1 evőkanál friss levendulavirág
- 1 teáskanál búzakeményítő

Elkészítés:
A kekszet mozsárban összetörjük.
Hozzáadjuk a puha vajat, alaposan összedolgozzuk, majd egy 20 cm átmérőjű tortaforma aljába-oldalára nyomkodjuk.
Fóliával lefedve a hűtőbe tesszük, míg a krém elkészül.
Ehhez a krémsajtot simára keverjük a porcukorral, egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat, a tojássárgáját, majd a tejszínt, a tejfölt, fél citrom levét és reszelt héját.
Végül belekeverjük a levendulavirágokat és a keményítőt, amit előbb egy evőkanálnyi vízben elhabartunk.
A masszát a lehűlt kekszrétegre öntjük, a formát egy tepsibe állítjuk.
A tepsit 2-3 cm magassági forró vízzel feltöltjük, és előmelegített sütőbe toljuk.
150 fokon kb. 45 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a teteje már szilárd, de a belseje puha, remegős.

Forrás: http://www.halmosmonika.hu/index.php/hu/164-receptajanlat-konyveinkbol

Halmos Mónika levendulás szakácskönyve, amely nem csak desszerteket tartalmaz, megvásárolható a Levendula Ház Látogatóközpontunkban is.

 

Gluténmentes levendulás sós keksz

Hozzávalók:
- 50 dkg burgonya
- 50 dkg kukoricaliszt
- 1 dl tej (1,5%-os)
- 1 cs. élesztő
- 2 tojás
- 15 dkg zsír
- 5 dl tejföl (12%-os)
- 2 evőkanálnyi levendula virág

Elkészítés: 
A sós vízben megfőtt burgonyát burgonyanyomón áttörjük, és a kukoricaliszttel összekeverjük.
Langyos tejben feloldjuk az élesztőt, és hozzáadjuk a kukoricalisztes burgonyához.
Hozzáadunk 1 tojást, a zsírt és a tejfölt, levendula virágot, megsózzuk, jól összedolgozzuk, majd kb. egy-másfél órát pihentetjük.
A tésztát háromszor egymás után hajtogatjuk, mint a vajastésztát, utána lisztezett deszkán 2 ujjnyi vastagra nyújtjuk, és tetszőleges formára vágjuk, vagy akár pogácsa is lehet belőle.
Sütőlapra helyezzük, tetejét felvert tojással megkenjük, lenmagot szórunk rá.

Forrás: http://levendulamagazin.hu/recept/179-glutenmentes-levendulas-sos-keksz