KEHOP-4.1.0-15-2016-00086 kódszámú A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén Natura 2000 területeket bemutató hálózat kialakítása infrastruktúra-fejlesztéssel

Projekt címe: „A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén Natura 2000 területeket bemutató hálózat kialakítása infrastruktúra-fejlesztéssel”

Projekt azonosító száma: KEHOP-4.1.0.-15-2016-00086

Kedvezményezett: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

A projekt célja:
A BfNPI a fenntarthatóság szemléletmódjának és terjesztésének elkötelezett támogatója. A „megvédve bemutatni” elvvel a térség szezon és időjárás független kínálatát kívánja bővíteni.

A Natura 2000 ökológia hálózat jelenleg hazánkban sajnos szinte ismeretlen. Egy új, hiánypótló látogatóhely életre hívása Ordacsehiben valamint a bakonyi Erdők Háza látogatóhelyünk fejlesztése és Natura 2000-es bemutatóhellyé alakítása illetve a tervezett szemléletformáló rendezvények lehetőséget biztosítanának eme tény megváltoztatására.

Átfogó célok: 
Az igazgatóság alaptevékenységei között a természetvédelem mellett megtalálható a természeti értékek bemutatása, valamint a szemléletformálás és a környezeti-nevelés is. Ezért fontosnak tartjuk olyan bemutatóhelyek létrehozását, valamint tanösvények kialakítását, ahol bemutathatjuk az adott terület természeti kincseit és különlegességeit.

Rész célok: 
A tervezett projekt hozzájárul a természetvédelmi kezelési tervben megfogalmazott célok megvalósulásához. Ezen kívül elkészülne jelen projekt előkészítési szakaszában helyi szereplők aktív bevonásával egy Natura 2000 bemutatási terv is.

Konkrét célok:
A projektben érintett helyszínek esetében az alábbi jellegű beavatkozásokat tervezzük, egyben röviden megfogalmazzuk az elérni kívánt eredményeket is:

Az infrastrukturális fejlesztésekkel „Natura 2000 fogadókapuk” jönnének létre két helyszínen. Fonyód közelében, Ordacsehi helyszínnel a „Berek Világa Látogatóközpont” elnevezésű természetismereti élménypark valamint Bakonybélben a „Bakonyi Erdők Háza” – Natura 2000 bemutatóhely. A megvalósításra kerülő kiállítások, játékos kültéri elemek, tanösvények kialakítása során törekszünk a különböző elvárások maradéktalan kielégítésére, ezért felhasználunk minden olyan elemet, amely a látogatók élményét növeli, illetve az eltérő igényeket kielégíti: nők és férfiak, idősek, fogyatékosok és a gyermekek igényeit egyaránt. A tanösvények estében két eltérő hosszúságú útvonal lehetővé teszi, hogy a látogató a saját fizikai állapotának megfelelőt válassza. A tervezett napelemes, interaktív „beszélő” táblák a gyermekek és gyengén látók számára is elérhetővé teszik az információkat, de használatuk élményt jelenthet minden látogató számára. Az infokommunikációs akadálymentesítés jegyében mindkét beruházási elem esetében tervezünk QR kód segítségével letölthető hanganyagokat és az információs táblák Braille-írással való ellátását is. Külön hangsúlyt fektetetünk a mozgássérült akadálymentesítésre is, az alapszolgáltatásokon túl kerekesszékes tanösvény és kilátó kialakításával. A vizesblokkokat a hölgyekre illetve a kis gyerekes családokra gondolva, természetesen pelenkázóval és az új bemutatóhely esetében babakocsi tárolóval is ellátjuk.

Ordacsehi bemutatóhely esetében a természetvédelmi elvárások a projekt keretén belül megvalósítani kívánt állattartással és bemutatással, a hagyományosnak tekintett gazdálkodási illetve legeltetési rendszerek használatával biztosíthatóak. A legeltetéssel visszaszoríthatóak azok az adventív fajok terjedése és a gyomosodás. A bemutatni kívánt legelő állatok, a szürke marha gulya és a parlagi magyar szamarak önmagukban is látványosságnak számítanak. Ezzel jelentősen javíthatóak a terület esztétikai és tájképi értékei.

A Natura 2000 területek hatékony védelmében különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a fenntartható gazdálkodási módokra. Társadalmi, kulturális, gazdasági és természetvédelmi szempontok összehangolására alapozó megóvásra kell törekedni, melynek az egyik fő eszköze a projektben tervezett rendezvények: szemléletformáló programok felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt, e-vetélkedők, kézműves foglalkozások, előadások gazdálkodóknak, kóstolók szervezése a védjegyes nemzeti parki termékekből. Az önkormányzatokkal, civil szervezetekkel valamint turisztikai szereplőkkel való együttműködés a BfNPI megkülönböztetetten fontos feladata. A már meglévő együttműködéseinket használnánk fel az új látogatóhely és a felújított bemutatóhely népszerűsítéséhez illetve a projektben tervezett rendezvények megszervezéséhez és promóciójához.

A projekt elszámolható bruttó összköltsége: 284.503.051,- forint

Forrása: Európai Regionális Fejlesztési Alap és hazai központi költségvetés előirányzat.

A projekt támogatásának intenzitása: a projekt elszámolható összköltségének 100 %-a.

A projekt tervezett időtartama: 2017.01.01-2019.12.31.


Dokumentumok