2017. május

A természet élménye a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban!

                         


                  TAVASSZAL IS VÁRNAK MINDENKIT
                     LÁTOGATÓHELYEINK, TÚRÁINK! 

                    Szemezgessen programjaink közül! 
 


Májusban is folytatódik a tavaszi Nyitott Balaton programsorozat és a "Pecsételd körbe a Balatont két keréken" projekt! 
Aki minimum 1 éjszakát eltölt a Nyitott Balaton programsorozathoz csatlakozó szálláshelyek valamelyikén, az 2017. április 28. és május 14. között kedvezményesen látogathat el a Balaton-felvidéki Nemzeti Park látogatóhelyeire
További részleteket itt talál a programról. 

A természeti értékek bemutatásához nemzeti parkunk az alábbi májusi programokkal csatlakozott. 


Nyitott Balaton: Hévízi-tó túra
2017. május 4., 14.30, Hévíz

Lemaradt az áprilisi túráról? Májusban ismét körbejárjuk a természetvédelmi terület erdeit és a Hévízi-tavat. Kövesse velünk a "Tótündér" tanösvény nyomvonalát. Távcső ajánlott. A túra térítésmentes. 


Nyitott Balaton: Madarak és Fák Napja
2017. május 5., 8.30 - 12.00, Csopak

Ünnepelje velünk a Madarak és Fák Napját. Madárgyűrűzési bemutató és természetismereti akadályverseny várja a természetbarát érdeklődőket, diákcsoportokat. Jelentkezés szükséges. Térítésmentes. 


Nyitott Balaton: Madarak és Fák Napja - Növények Napja - Harkályok és bükkfák
2017. május 6., 10.00, Szécsisziget

Járt már az ország egyik legöregebb és legnagyobb fákból álló erdejében? A jellegzetes zalai bükkösökben a fák közel 200 évesek és igazán impozáns méretűek, úgy érzi az ember, mintha egy katedrálisban járna, ahol a fák az oszlopok. Térítésmentes.


Nyitott Balaton geotúra Felsőörsről az Ősember Festészete nyomában
2017. május 6., 9.00, Felsőörs-Lovas

"Vörös templom", Szent Kereszt-hegy, Király-kúti forrás... Felsőörs földtani értékeihez vezető rövid és hosszú túra keretében a vadregényes tájat és a kultúrtörténeti értékeket mutatjuk be. Jelenetkezés szükséges. A túra térítéses. 


Nyitott Balaton: Közösségek Hete
2017. május 13., 10.00 - 17.00, Vörs

Ismerje meg Vörsi Tájházunkat és a régi pákászéletet. Rendezvényünkön helyi kézműves hagyományok, népi játékok, hangszerek, valamint vetélkedő vár mindenkit. A program térítésmentes. 

2017. április 28. és május 14. között minden vendég gyermek belépőjeggyel látogathatja tájházunkat a Nyitott Balaton program keretén belül. 


Várromról várromra – 20 év 20 km
2017. május 20., 9.00, Zalaszántó

Túránkon Zala megye mindkét fennmaradt középkori várromját látogatják meg a kirándulók. A Tátika vadregényes bükkösétől a Szántói-medence kékperjés rétjein keresztül jutnak el a Rezi várhoz. A túra térítésmentes. 


Európai Nemzeti Parkok Napja – Élet a vízben és mellékén
2017. május 24., 10.00, Csopak

Május 24-én ünneplik az európai nemzeti parkok napját. Ez alkalomból egy kellemes sétára hívunk mindenkit a Pele-körútra, melynek keretében bepillanthatunk a patak apró vízi élőlényeinek világába. Jelentkezés szükséges. A program térítésmentes. 


ÖKO gyermeknap a Levendula Házban
2017. május 27., 9.00 - 17.00, Tihany

Játszóház, kézműves foglalkozás és ételkóstoló várja a gyerekeket május utolsó hétvégéjén a Levendula Házban. Az elkészült játékokat a gyerekek magukkal vihetik. A program térítésmentes. 


EURÓPAI GEOPARKOK HETE a Bakony-Balaton UNESCO Globális Geoparkban

* „Varázslatos Magyarország” fotókiállítás - Részletek
  2017. május 26. - július 2., Jásd  
  Csodálja meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természeti értékeit hangulatos fotókon keresztül a jásdi Tájházban. Bejelentkezés szükséges. Térítéses. 

* A Vöröskő bánya tanösvény avatója és geotúra Alsóörs földtani kincsei mentén Részletek
   2017. május 27., 10.00, Alsóörs
  A Csere-hegyen található "Vöröskő bánya" tanösvény megújítását Alsóörs önkormányzata támogatásával és a BfNPI szakmai segítségével a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület kezdte el. A tanösvény felavatása után egy rövid geotúra keretében megismerjük Alsóörs földtani és kultúrtörténeti kincseit. A túra térítésmentes. 

* Gyereknapi kedvezmény a Csodabogyós-barlang overállos alap barlangtúráin - Részletek
  2017. május 27-28., Balatonederics
  Életre szóló élményben lesz része azoknak, akik ebbe a cseppet sem szokványos barlangvilágba váltanak jegyet. Ezen a napon a 18 év alatti gyerek(ek)kel érkezőknek kedvezményes jegyet biztosítunk. Bejelentkezés szükséges. Térítéses. 

* Geotúra a Koloska-völgyben és geofoglakozás családoknak a Lóczy-barlangnál - Részletek
  2017. május 28., 10.00, Balatonfüred
  A geotúrán megismerhetik az érdeklődők a Koloska-völgyet. Megpihenhetünk egy griffmadár-fészket idéző rejtélyes kőkoszorúban és szikrákat csalunk ki a hatalmas tűzkövekből. A Lóczy-barlangban megcsodálhatjuk a föld alatti világ rejtett titkait, majd a gyerekek geofoglalkozáson vehetnek részt és geomesét hallgathatnak. Belépőjegy váltásával a foglalkozás térítésmentes. 

* Geofoglakozás csoportoknak a Hegyestű Geológiai Látogatóhelyen - Részletek
  2017. május 30., 9.00 - 14.00, Monoszló
  Óvodás csoportok, általános- és középiskolások figyelem! Nyílt napunkon terepi társasjáték és interaktív állomásokkal gazdagított séta vár mindenkit a Hegyestű területén. Jelentkezés szükséges. Belépőjegy váltásával a foglalkozás térítésmentes. 


HÍREINK! 

Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegy pályázata
Pályázatot írtunk ki jellegzetes helyi borok termelőinek, akik a nemzeti park igazgatóság működési területén készítik és állítják elő a természettel összhangban boraikat. Benyújtási határidő: május 15. 

Föld napja alkalmából kaptak kitüntetéseket a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai
A Föld Napja alkalmából Tóth Szabolcs birtokügyi szakreferens Pro Natura Emlékplakettet, Csiszár Viktor természetvédelmi őrkerületvezető Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át munkája elismeréseként. Gratulálunk nekik! 

Rajzpályázat - A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban jártam
20. évfordulónk alkalmából június 1-ig még várjuk az olyan rajzokat, amelyeken a gyerekek legkedvesebb élményeik elevenednek meg. 
 

További aktualitások, híreink

A Bakony–Balaton Geopark programjai!

Kövessen minket facebook oldalainkon és az instagramon
Bemutatóhelyeink várják a természetet kedvelő látogatókat!

Segítsék munkánkat kérdőíveink kitöltésével! A kitöltők között a Balaton-felvidéki Nemzeti Park ajándékutalványait sorsoljuk ki. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérdőív túráinkról, kérdőívek látogatóhelyeinkről.

Látogatóhelyek, tanösvényeink itt
Ha valami nem jelenik meg, klikk ide.
Feliratkozás: itt
Eseménynaptár: itt
Kattintson eseménynaptárunkban az "Összes" elnevezésű gombra, és listázva olvashatja programjainkat!

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Ökoturisztikai és Környezeti-nevelési Osztály

Cím: 8229 Csopak, Kossuth u. 16. | Telefon: 06 87 555 291
E-mail: bfnp@bfnp.hu | Honlap: www.bfnp.hu

Hírlevél feliratkozás