2015. október eleji programok, ÉRDEKEL: ➞

A természet élménye a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

Nagykorú lett a Balaton-felvidéki Nemzeti Park

18 évvel ezelőtt, 1997 szeptemberében hirdették ki a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, mint védett természeti terület létesítését. A mára már nagykorúvá vált nemzeti park csodálatos természeti adottságait, különleges jelentőségű ökológiai, földtani, tájképi és kultúrtörténeti értékeit kezdetektől fogva szenvedélyes munkával őrizzük és óvjuk. A természet védelme mellett kiemelt küldetésünk a szemléletformálás és a bemutatás is. Ezzel a céllal épültek bemutatóhelyeink, amelyek száma az évek során 14-re emelkedett. Interaktív kiállításainkon, rendezvényeinken és túráinkon megismerhetik, hogy miért fontos a biológiai sokféleség és a természeti rendszerek zavartalan működésének fenntartása. Képzeletbeli tortánk gyertyáinak elfújásakor kívánjuk, hogy a következő 18 évben is ilyen jó eredményeket tudjunk felmutatni természetvédelmi munkánk során, hogy szeretett tájainkat, értékeinket a következő generációk is jelenlegi állapotukban láthassák és élvezhessék.

Negyedévszázados jubileum
Balatonederics, 2015. október 31-ig

50 éve kezdődött a barlangkutatás Balatonedericsen, 25 éve fedezték fel a Csodabogyós-barlangot!
2015. szeptember 26-29. között ünnepeltük a Csodabogyós-barlang 25. születésnapját. Találkozhattunk a felfedezés idején tevékenykedő barlangkutatókkal, akik jó hangulatú, nyitott előadásokat tartottak emlékeikből és tapasztalataikból. A kedvezményes kalandtúrák résztvevői bejárhatták a felfedezők kalandos útját.
2015. szeptember 27-én nyílt meg az "50 éves a barlangkutatás Edericsen" című kiállítás, amely a barlangkutatás múltját, a Csodabogyós-barlang feltárásának dokumentációit mutatja be és 2015. október 31-ig (kedden, csütörtökön, szombaton 10:00 – 12:00 és 14:00 – 18:00 között) tekinthető meg Balatonedericsen, a Tájházban.
 

Ősszel is Nyitott Balaton
2015. október 5-ig
Az egész régiót átfogó akció idén ősszel szeptember 25-től október 5-ig tart. Alapvető célunk továbbra is megmutatni, hogy a Balaton Régió nem csak a nyári, fürdőzésre alkalmas időszakban jelenthet vonzó úti célt, hanem az őszi (és tavaszi) időszakban is képes olyan kínálatot biztosítani, amiért érdemes ideutazni: gyalogtúrák, gasztronómiai és gyermekprogramok, vagy csak gondtalan napfürdőzés az őszi melengető napfényben a Balaton-parton. Természetesen mi is mint mindig, idén ősszel is csatlakoztunk az akcióhoz!
www.nyitottbalaton.hu
 

Túra az 50 éves az Európa Diploma díj évfordulójának alkalmából
Nyitott Balaton Program
Tihany, 2015. október 3., 11:30

Az Európa Diplomás Tihanyi-félsziget középső részén, a Belső-tó – Aranyház – Belső-tó útvonalon az érdeklődők megismerhetik a Belső-tavat, halállományát és madárvilágát. Szakvezetőnk bemutatja az út során szemünk elé kerülő növény- és állatfajokat és a tihanyi kecskekörmöt is.

ÁLLATOK VILÁGNAPJA TÚRÁK ÉS PROGRAMOK
Állatok Világnapi túra a Keszthelyi-hegységben
Nyitott Balaton Program
Várvölgy, 2015 október 4., 10:00

A várvölgyi pincéktől a Láz-hegyen keresztül a lesencei szőlők között vezet a túra. A Kőorráról az érdeklődők megcsodálhatják a Tapolcai-medence tanúhegyeit és benézhetnek a vállusi Vadlánylik-barlangba is. A túra ingyenes.

Állatok Világnapja - Hévízi-tó túra
Nyitott Balaton Program
Hévíz, 2015. október 4., Időpont változás! 14:30 helyett a túra 10:00 órakor indul

A Hévízi-tó TT természetvédelmi őre szeretettel várja az érdeklődőket egy könnyű őszi túrára, Hévízre. A kirándulás célja a természetvédelmi terület és a környező védett területek élővilágának megfigyelése. A túra ingyenes.

Állatok Világnapja a Bivalyrezervátumban
Nyitott Balaton Program
Kápolnapuszta, 2015. október 4., 9:00-17:00

Ünnepeljük együtt 2015-ös év fokozottan védett emlősét, az ürgét! A legfrissebb felmérés szerint közel 350 ürge otthona a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum. Ezen jeles nap alkalmából a Bivalyrezervátum kedvezményezett jeggyel látogatható.

EURÓPAI MADÁRMEGFIGYELŐ NAPOK
A Magyar Madártani Egyesülettel közösen szervezett rendezvény célja, hogy az érdeklődők megfigyelhessék az országon átvonuló és a nálunk telelő madarakat. Az akció játék és verseny is az országok között. Versenyeznek abban, hogy melyik országban, hány helyszínen, hányan voltak, és mennyi madarat láttak a résztvevők. A program ingyenes, jelentkezés mindenhol szükséges!

Európai Madármegfigyelő Napok - Kis-Balaton
Nyitott Balaton Program
Kis-Balaton - Zalavár, 2015. október 4., 9:00

Európai Madármegfigyelő Napok - Töreki-tavak
Nyitott Balaton Program
Siófok - Töreki-tavak, 2015. október 4., 10:00

Európai Madármegfigyelő Napok - Miklósfai Halastavak
Nyitott Balaton Program
Miklósfai halastavak, Időpont változás! 2015. október 4., 10:00 helyett a túra 2015. október 3., 9:00 órakor kezdődik!

JÁTSZÓHÁZ A BALATON PLAZABAN
Veszprém, Balaton Plaza, 2015. október 9 - 10.

Az Őszi Kuponnapok alkalmával pénteken 14:00-18:00 óráig valamint szombaton 10:00-18:00 óráig minket is megtaláltok a mozi közelében felállított paravánunknál, ahol játszóházzal várjuk a gyerkőcöket! Így a sok divatos őszi ruha között megismerkedhettek az őszi Balaton szépségével is!

CSIPKEBOGYÓ PIKNIKHEZ KAPCSOLÓDÓ PROGRAMJAINK
Csipkebogyó túra Tihanyban

Tihany, 2015. október 10., 9:00

Szeretettel várunk mindenkit egy csipkebogyó szürettel egybekötött kellemes őszi kirándulásra. A természetismereti túra keretében az érdeklődők megismerkednek az évszak vadon termő ehető és nem ehető növényeivel és a tóparton legelésző szürkemarhákkal. A túra keretében lehetőség nyílik a Levendula Ház kedvezményes megtekintésére is! A begyűjtött csipkebogyót a Tihanyi Piac Placcon kedvezményes csipkebogyó alapú termékekre lehet cserélni!  A csipkebogyót beváltó árusokról a Placc Bisztró pultjánál adnak felvilágosítást.

Természetismereti játszóház
2015. október 10., 10:00 -14:00 óráig

A Tihanyi Piac Placcon szemléletformáló játékok várják a gyerkőcöket a Csipkebogyó Piknik alkalmából.

Természet ízei kiállítás megnyitó levendula lepárlással
Tihany - Levendula Ház Látogatóközpont, 2015. október 10., 11:00

Október 10-én érkezik a tihanyi Levendula Ház Látogatóközpontba a pécsi "Természet ízei" kiállítás. Klasszikus, az egykori vadnövényeket és használatukat a táplálkozásban bemutató tablók, befőttek, lekvárok, ahogy még nagyanyáink készítették. A kiállítás 2016. januárig tekinthető meg. A Levendula Ház belépőjegye tartalmazza az időszakos kiállítás megtekintését is.

GEOTÓP NAPI PROGRAMOK
Geotóp napi program a Somló-hegyen
Somlóvásárhely, 2015. október 10., 9:30

A vezetett geotúra során megismerhetjük a Somló hegy földtani értékeit, magmás kőzeteit, formakincsét, és a hegytetőn lévő helyreállított rompincéket. A program ingyenes.

Geotóp napi program Zircen és a Pulai krátertónál
Pula, 2015. október 10., 9:00 - Zirc, 2015. október 10.,14:00

Pula környéki geotúránkon sorra járjuk az egykor itt tomboló vulkán impozáns maradványait, délután pedig Zircen, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma fogad minket. Sok izgalmas tevékenységen keresztül mutatjuk be az egyik legkülönlegesebb és legsokoldalúbb kőzetet: a pulai krátertó varázsüstjében keletkezett alginitet. A program ingyenes.

Nemzeti gyaloglónap
Letenye, 2015. október 10., 10:00

A túra során a Mura folyót és az árteret nézhetik meg a résztvevők. Szinte valamennyi ártéri élőhelyet érint a túra: a résztvevő láthat ártéri erdőket, holtágakat, itt élő vízinövényeket és madarakat, a folyó partján a hód nyomaival is lehet találkozni. A túra ingyenes.


További októberi programjainkról a hónap közepén küldünk hírlevelet.
Aktív és természetben gazdag őszt kívánunk!

További aktualitások
Bakony–Balaton Geopark programjai  

Segítsék munkánkat kérdőíveink kitöltésével! A kitöltők között a Balaton-felvidéki Nemzeti Park ajándékutalványát sorsoljuk ki. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérdőív túráinkról, kérdőívek látogatóhelyeinkről.

Látogatóhelyek, tanösvényeink: itt    
Ha valami nem jelenik meg, klikk ide.
Feliratkozás és lemondás: itt   
Teljes októberi eseménynaptárunkitt

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Ökoturisztikai és Környezeti-nevelési Osztály

Cím: 8229 Csopak, Kossuth u. 16. | Telefon: 06 87 555 291
E-mail: bfnp@bfnp.hu | Honlap: www.bfnp.hu

Hírlevél feliratkozás