Zsűrizték a félszigetet - A legjobb esetben aranydiplomát kaphat a település

TIHANY - Megérkezett az Európai Virágos Városok és Falvak nemzetközi zsűrije a félszigetre. Tihany tavaly megnyerte a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyt a kisváros kategóriában, így idén indulhatott a nemzetközi megmérettetésen.

A települések bírálata nagyon szigorú szabályok szerint történik. A Tihanyiaknak pontosan négy órájuk volt, hogy bemutassák a falu értékeit. A négy óra elteltével a zsűri akkor sem mehetett volna tovább, ha még nem végzett a tervezett programmal.

- Nagyon érdeklődőek, sokat kérdeznek. Szerintem ez azt jelenti, hogy tetszik nekik, amit látnak, de az eredmény csak szeptemberben derül majd ki - fogalmazott Tósoki Imre polgármester. A bizottságnak elsőként a polgármester tartott rövid prezentációt a falu fejlesztési stratégiájáról. Később megnézték a Levendula Ház Látogatóközpontot, és a levendulamezőket, majd a hajóállomás fejlesztéseiről kaptak tájékoztatást. Az ebéd utáni program a Mádl Ferenc téren folytatódott, majd a Tihanyi Legenda projekt helyszíneit látogatták meg.

- Január óta készülünk erre a napra. Három-négyhetente jöttek hozzánk a Magyar Turizmus Ügynökség szakemberei, hogy segítsék a felkészülésünket, de ez a verseny megmozgatta az egész falut. Az önkormányzat mellett részt vett benne, a Nemzeti Park Igazgatóság, a TDM-szervezet, a falugondnokság és civil szervezeteink is - mesélte Rózsa Éva, a Németh László művelődési ház vezetője.

A verseny végén a települések arany, ezüst vagy bronz minősítést kapnak, és többféle különdíjat is kiosztanak. A díjátadó szeptemberben, Szlovéniában lesz.

Forrás: veol.hu

Kapcsolódó látogatóhelyek

Kapcsolódó tájegységek