Túrával hívják fel a figyelmet a vizes élőhelyekre

Világszerte február 2-án ünnepeljük a vizes élőhelyek világnapját, amivel ezen élőhelyek fontosságára, biodiverzitására, értékeire hívjuk fel a figyelmet.

     Ramsar városában 1971-ben írták alá a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelméről szóló egyezményt, amit épp idén húsz éve minden február 2-án különféle programokkal ünnepelnek meg világszerte.

     A Nemzeti Ramsari Bizottság idén a vizes élőhelyek természeti katasztrófák meg-akadályozásában, mérséklésében betöltött szerepére kíván kiemelt hangsúlyt fektetni. Gazdasági szempontból sokan haszontalan területnek tartják ezeket az élőhelyeket, pedig az ökológiai egyensúly fenntartása, víztisztítás, árvízvisszatartás, talajvíz-újratöltés vagy eróziókontroll tekintetében nélkülözhetetlenek.

     A vizes élőhelyek rendelkeznek valamennyi életközösség közül a legnagyobb biodiverzitással, a Kis-Balaton hazánkban ennek egy kiemelkedő példája - mondta el lapunknak Fejes Éva, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park turisztikai referense. A nemzeti park a világnap alkalmából február 4-én, szombaton a Kis-Balaton természeti értékeit bemutató sétát szervez a keszthelyi Vönöczky Schenk Jakab Kutatóháztól indulva.

     A túra ingyenes, de bejelentkezéshez kötött, családok, gyermekek részvételét is várják.

     A szemléletformálást érdemes minél hamarabb elkezdeni. Ennek hatása csak később mutatkozik meg, de ha felnőttként a környezetről kapott tudás és annak szeretete mentén alakítja ki egy fiatal az életmódját, tudatosabban választ termékeket, akkor a természetben töltött idő és a hasonló világnapok hosszú távon elérik a kitűzött célt - tette hozzá Fejes Éva.

Szerző: Leitner Vera

Forrás: Napló Online (Veol.hu)

Forráscikk megtekintése