Túl vagyunk az első idei kenutúrán a Hévízi-lefolyón

Mindenek előtt köszönet az időjárás irányítóinak, mert a beígért eső csak késő délután érkezett meg, így azt a meleg szobából élvezhettük.

A 2015. október 20-án a Hévízi Kórházzal közösen rendezett, V. Földünkért Világnapi vetélkedőnkön a győztes csapat (Bibó István Alternatív Gimnázium és Szakközépiskola BIG nevű csapata) Hévízi-lefolyó túránkat nyerte.
2016. január 9-én gyűltünk össze a lefolyó partján, és rövid oktatás után „elfogyasztottuk” a nyereményt. Az idő ideális volt, a parton hó, a víz felett köd, 3-4 Celsius fok, és még a nap is átderengett a felhők között.
A Hévízi-tó déli-zsilipjétől távolodva, kezdetben tündérrózsák között eveztünk. Egy-egy indiai vörös, nílusi fehér, és (védett!) kisvirágú, fehér tündérrózsa virágzásban került mellénk. Majd hosszabb egyenes szakasz után jobbra fordulva, átsuhantunk egy zsilipen, ezután két híd következett, és már az alsó szakaszán voltunk a lefolyónak. Itt több madarat is láttunk, bütykös hattyúkat, szürke gémeket, egerészölyveket, szárcsákat, kárókatonákat és tőkés récéket.
Idén csak néhány helyen találtunk összeállt növényzetet, de ezeken is könnyen átküzdöttük magunkat.
A lefolyó melletti kerékpáros pihenőnél csak nagyon rövid időre álltunk meg, és néhány szusszanás után eveztünk tovább. Ekkor már sűrűsödött a köd, és szellő is lengedezett, de közel volt már a végállomás.
Annak ellenére, hogy a résztvevő diákok többségében kezdő kenusok, nagyon jó tempóban tettük meg a 10 kilométert.

Csiszár Viktor (BfNPI, Észak-Zala Természetvédelmi őrszolgálat)
2016.01.11.

További Hévízi-lefolyó túráink:
2016. január 16.
2016. január 30.
2016. február 13.
2016. február 27.

Galéria