Pacsirták – étkezési célra

2016. október 15.-én a letenyei vámosok riasztották Igazgatóságunk természetvédelmi őrét, mivel olasz vadászok autójában megnyúzott madártetemeket találtak.

A konkrét fajt ilyen állapotban nehéz megállapítani, de biztosan pacsirták, nagy valószínűséggel mezei pacsirták voltak az elpusztított madarak, összesen 950 példány. A madarakat Romániában ejtették el, lövésnyom nem volt rajtuk, hálóval, élve fogták meg őket, erre utal az autóban talált madárfogó háló és az 51 db mezei pacsirta csalimadár is. A csalimadarakat külön erre a célra, kiterjesztett és dróttal rögzített szárnnyal preparálták ki, egy részüknek elemes-elektromos szerkezet mozgatta a szárnyukat. Feltehetően magnóról lejátszott hívóhangot is használtak a befogáshoz, ezen módszerek tiltott vadászati módszernek számítanak az Európai Unióban.

Az olaszoknál és más mediterrán országokban is „tradíciónak” számít az énekesmadarak tömeges, étkezési célú fogása és vadászata. A madarakat nem hazánkban fogták, de Magyarországon védett állat engedély nélküli birtoklása, behozatala és kivitele is törvénybe ütköző cselekedet. Hasonló eset – legalábbis ami kiderült – már évek óta nem volt.

Az elpusztított madarak természetvédelmi értéke – a csalimadarakkal együtt – meghaladja a 25 millió forintot. A rendőrség természetkárosítás ügyében indított eljárást.

2016. október 17.
Lelkes András természetvédelmi őr
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

Galéria