Ősmaradvány inspirálta a Hello Wood egyik csopaki alkotását

Negyedik alkalommal rendezte meg Csopakon a Hello Wood alkotócsoport a Balatoni Hekk névre keresztelt építészeti alkotófesztivált a helyi önkormányzat támogatásával 2016 nyarán.

Az alkotótábor egyedülálló tapasztalási forma, ahol a tett tanít: az építés során különböző kulturális, egyetemi és szakmai háttérrel rendelkező generációk dolgoznak együtt. A fából készült installációk a tervek szerint hosszú évekig szolgálják majd a helyi lakosok és a településre látogató turisták igényeit, és vizuálisan gazdagítják a település képét.

A Budapesti Műszaki Egyetem csapata a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság csopaki központját körülölelő parkba, a Pele-körút tanösvényre tervezett egy ammoniteszre emlékeztető alkotást, az „Ammoniteraszt”.

A térség sokszínű földtani örökségét bemutató, az igazgatóság által alapított Bakony–Balaton UNESCO Geopark ugyanis kimagaslóan gazdag ammonitesz ősmaradvány lelőhelynek számít nemzetközi viszonylatban is.

A faszerkezet formája magában rejti az egykori tengeri élőlény házának kőzetekben megőrződött, csigaformájú lenyomatát, egyúttal felfedezhetjük benne a természetben számos helyen előforduló Fibonacci-spirál vonalát is.

Az ammoniteszek a földtörténeti középidő tengereiben igen elterjedt, mészvázas lábasfejű állatok voltak; 66 millió évvel ezelőtt a dinoszauruszokkal egy időben kihaltak. A külső mészváznak köszönhetően fennmaradt ősmaradványok első pillantásra leginkább a csigákhoz hasonlítanak, bár valójában a ma élő nautíluszok, polipok és tintahalak a rokonaik.

Az igazgatóság parkjába látogatók számára esztétikai élményt és pihenési lehetőséget nyújtó építményt a park nyitva tartási idejében lehet megtekinteni (Csopak, Kossuth u. 16., H-CS: 7:30–16.00, P: 7:30-13:30).

A tábor további alkotásai a település alábbi helyszínein szabadon megtekinthetők.
Térkép

Ammoniterasz és alkotói a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság csopaki központját körülölelő parkban

Alkotók: A Budapesti Műszaki Egyetem oktatói és hallgatói
Csapatvezetők: Nagy Márton, Lassu Péter, Pálóczi Tibor
Csapat: Ács Fruzsina, Berczi Zsófia, Gáspárdy Blanka, Kolossváry Detti, Kőszegi Simon, Nagy Dóra, Pintér Csaba, Sörényi Zsófia, Telek Zsófia

Fotók:
Turós Balázs (Ammoniterasz és alkotói c. kép, valamint a Galériában található fotók)

Knauer Anna (a cikk felső képe: Ammoniterasz ismertető táblával)

Dokumentumok

Galéria