Nem mentek Afrikába a gólyák

Szentpéterúr - Idén 3 gólya döntött úgy, hogy nem költözik Afrikába, inkább Zalában tölti a telet.

Velük kapcsolatban egyelőre nincs teendő, az üresen maradt fészkeknél viszont talál tennivalót az ember. Mint például Szentpéterúron, ahol tegnap a madarak, valamint az áramszolgáltatás biztonságát is sikerült növelni. 

- A faluban korábban számon tartottunk egy gólyafészket, amelyet azonban ezen a nyáron elhagytak a madarak - mesélte a munkálatokat irányító Csiszár Viktor, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre.
- Nem mentek azonban messzire, pár száz méterrel arrébb építettek maguknak új otthont, szintén villanyoszlopon, melyen azonban nem volt fészektartó. Ez nagy veszély a gólyákra, hiszen - különösen a repülni még csak tanulgató fiatalok - könnyen áramütést szenvedhetnek. Másfelől az ilyen balesetek nyomán, vagy ha a nehéz fészek esetleg elszakítja a vezetéket, lehetnek zavarok az áramellátásban is. A szolgáltató segítségével kiküszöböltük a veszélyforrást: ők felszereltek egy tartót, én pedig fészekalapot építettem rá. 

Csak feltételezések vannak arra, hogy a madarak a "régi" fészket miért hagyták el. Tavasszal azonban szerencsés esetben két gólyacsalád is költhet a faluban. A családalapításra megvan minden esélye annak a három madárnak is, amelyek úgy döntöttek, hogy Győrvár, Zalatárnok, illetve Semjénháza térségben áttelelnek.

- Szinte nincs nap, hogy ne kapjunk miattuk telefonokat - mondta Darázsi Zsolt, a Madártani Egyesület zalai titkára, persze nem panaszképpen. Ez a gondoskodást jelzi: az embereknek fontosak a gólyák. Egyelőre ezekkel a madarakkal nincs teendő, jól vannak, van mit enniük, nem fáznak. Számon tartjuk őket, és ha beköszöntenek a hosszú, kemény fagyok, szükség esetén elvisszük őket Fenékpusztára.

A madarász szerint a klímaváltozás állhat annak a hátterében, hogy egyre több a "nem költöző" gólya: 10-15 éve még kivételes volt az ilyen madár, ma már az országban évente akár 20-30 is akad.

Varga Andor
Forrás: zaol.hu 2015.12.08.

Galéria