Madártömegek a tihanyi révnél

A Balatonon egyre nagyobb területeket borít összefüggő jégtakaró, az itt telelő sok ezer madár egyre inkább a fogyatkozó nyílt vízfoltokra kényszerül.

A tihanyi révnél a komp mindaddig közlekedik, amíg azt a jég vastagsága ezt lehetővé teszi, így a jégtáblák között kisebb-nagyobb jégmentes sávot tart fenn. Szárcsák, tőkés récék, északról érkezett kisbukók, kontyos- és kercerécék, barátrécék tömege használja ki ezt a lehetőséget. Körülöttük gyakran láthatók a legyengült vagy elpusztult madarakra pályázó rókák, varjak vagy éppen réti sasok. Felejthetetlenül szép, látványos időszak ez a Balatonnál. Aki teheti, tegyen egy sétát a parton! A Tihanyi-félsziget körül igazán hosszú a közvetlen partszakasz. 
    
A félsziget belső része is egész évben bővelkedik természeti látnivalókban. Téli hétvégeken érdemes a Belső-tó mellett található Levendula Házba is ellátogatni, ahol az interaktív kiállítás és a nemzeti parkról szóló film megtekintése mellett levendulás különlegességek, teák, nemzeti parki védjegyes termékek is kaphatóak.

Vers József (BfNPI, Tihanyi tájegységvezető)
2016.01.29

 

Videók


Galéria

Kapcsolódó látogatóhelyek

Kapcsolódó tájegységek