„Ifjú Kócsagőrök” -et keres a Természetvédelmi Őrszolgálat!

2017-ben immár 5. alkalommal kerül meghirdetésre az Ifjú Kócsagőr program, melynek célja a természetvédelmi tevékenységek bemutatása, népszerűsítése.

Az Y-Triász, melynek tagjai a 30Y zenekar, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, 2013-ban elhatározta, hogy létrehozza az „Ifjú Kócsagőr” programot, tekintettel a fiatalok kiemelkedő szerepére a természetvédelemben.

A programban - a Földművelésügyi Minisztérium, a 10 Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Főváros Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága együttműködésének köszönhetően - a több száz jelentkezőből kiválasztott gyakornokok a nemzeti parkokban ismerkedhettek meg a gyakorlati természetvédelem titkaival. A fődíjat megtestesítő külföldi tanulmányutat a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. finanszírozza.

A program a gyakorlaton kívül, egy JÁTÉKOS MEGMÉRETTETÉS is a TERMÉSZETVÉDELMI ŐRÖK OLDALÁN. 
A jelentkezés nem jelent automatikus felvételt az „Ifjú kócsagőr” programba, a gyakornokok kiválasztása több körben történik. A programban maximum 50 gyakornok elhelyezését tudjuk vállalni természetvédelmi őrök mellett.

Az egyre népszerűbb programra április 22-ig várjuk azoknak a 18 és 24 év közötti fiataloknak a jelentkezését, akik szívesen részt vennének értékteremtő programokban, valamint szeretnének betekintést nyerni a természetvédelem világába.

A jelentkezés (1. űrlap) után a Fürge Diák Iskolaszövetkezet egy részletesebb űrlapot (2. űrlap) küld ki a jelöltek számára. Az összes érvényes jelentkezésből a két űrlap segítségével kerül kiválasztásra az a maximum 100 fő, akik kiközvetítésre kerülnek a nemzeti park igazgatóságok felé (május első fele).
A kiválasztott jelentkezők (max. 100 fő) területi megmérettetésen vesznek részt 2017. május második felében (Európai Nemzeti Parkok Napja alkalmából, május 22-26. között), az általuk a jelentkezéskor megjelölt nemzeti parkok egyikében, vagy a fővárosi önkormányzatnál. Itt kerülnek kiválasztásra az „Ifjú kócsagőr” program résztvevői (kb. 50 fő).
Az „ifjú kócsagőr” program nyáron két hét intenzív természetvédelmi őri „terepgyakorlattal” folytatódik az adott nemzeti parkban, vagy a fővárosi önkormányzatnál.

A kéthetes nyári gyakorlatot az augusztus végi, nemzeti parkonkénti területi döntő zárja (2017. augusztus 21-31.), majd ezt követően a Kiskunsági Nemzeti Parkban szervezett 3 napos, országos döntő kerül megrendezésre, szeptember 27-29. között.
A területi döntőben az egyes nemzeti parkok, valamint a fővárosi önkormányzat legjobbjait választjuk ki, az országos döntőben ők mérik majd össze a tudásukat.

Az első helyezett természetvédelmi őr és diákja ("Matula és Tutajos") nyereménye: egy hat napos tanulmányút a csehországi Krkonose Nemzeti Parkban. 

Bővebb információ a programról: ifjukocsagor.furgediak.hu

Közzététel: 2017. március 22.

Dokumentumok

Galéria