Fussunk neki a Kéknek!

Az Országos Kéktúra (OKT) 1160 kilométeres távját már sokan teljesítették, jellemzően egy normál gyalogtúra ütemében. A Kék Csapat 3 tagja most 1 hét alatt, egymást váltva, "nonstop üzemmódban" futja végig az OKT-t. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 3 munkatársa július 13-án 9,5 km-es szakaszon csatlakozik a futókhoz...

A Kék Csapat tagjai: Zenyik Róbert, Medgyessy Gergely és Lőrincz Olivér 2016. július 8-án indultak el a nem mindennapi terepfutás teljesítésére.


Fotó: szaszafoto

Nemzeti parkos csapatunk tagjai: Dr. Cservenka Judit (kutatási szakreferens), Tóth Lívia (természetvédelmi referens) és Sinka Gábor (a terület természetvédelmi őre, a Keszthelyi-hegység tájegységvezetője).
Mukatársaink a zalaszántói Kotsy-vizimalomtól a Tátika keleti lábáig, az Ágota-kútig futnak együtt a Kék Csapattal. (A Kéktúra több szakasza is áthalad a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén.)

  
Fotó: BfNPI Fotótár

Idén tavasszal a Balaton-felvidéki Nemzeti Park női csapata 3. helyezést ért el a SPURI BALATON Szupermaratonon, amelyen Judit és Lívi is részt vettek. Spuri Balaton Szupermaraton a Facebookon 

Ez alkalommal kollégáink "szolidaritásból" tartanak a Kék csapattal, hogy támogassák őket a Dunántúli-középhegység utolsó szakászán. Büszkék vagyunk rájuk!

A Turista Magazin a trió egyik tagjával, Lőrincz Olivér ultraterepfutóval készített riportot az extrém sportteljesítmény kihívásairól, mely itt olvasható.

A futók útja az alábbi linken követhető nyomon: http://movingobject.co/kek/

Facebook oldalunk

BfNPI, 2016. július 12.

Alábbiakban olvashatják Sinka Gábor kollégánk élménybeszámolóját:

2016. július 13-án együtt futottunk a Kék Csapat egyik tagjával, Medgyessy Gergővel, aki két társával felváltva egy hét alatt futja végig a Kéktúra, mintegy 1160 km hosszú útvonalát Hollóházától Írottkőig.
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai közül hárman (dr. Cservenka Judit, Tóth Lívia, Sinka Gábor) kísértük el Gergőt a zalaszántói Kotsy-malomtól, a Világosvár-hegyen, a Kovácsi-mezőn és a Tátikán keresztül az Ágota-kútig.

A 9,5 km-es szakasznak mindjárt az első kilométerén megérkezett a szupercella, ami az egész napos kánikula után mogyoró méretű jéggel és felhőnszakadással hűsítette a futókat. Tulajdonképpen még 500 métert sem futottunk, amikor a jégverés elől behúzódtunk egy garázsbejáró alá és vártunk egy kicsit, hogy csendesedjen az özönvíz szerű eső.
Ettől kezdve a patakmederré változott utakon, kisebb-nagyobb pocsolyák között futottunk fel a Béke Sztúpának helyt adó Világosvár-hegyre. Mire felértünk már senki nem fázott, így könnyű tempóban kocogtunk le a Kovácsi-patak völgyébe, ahonnan a Hermántó-hegyet északról megkerülve a Kovácsi-mezőn keresztül, már csapadék mentesen jutottunk el Tátika-Hidegkúthoz. A Tátika platójáig kényelmes tempóban tocsogtunk fel, majd a vadregényes ősbükkösön keresztül vezető, kanyargós, köves, technikás ösvényen vágtattunk le az Ágota-kúthoz, ahol már vártak minket Gergő kísérői.

Pár percnyi pihenő, frissítés, fotózás és az események megvitatása után elbúcsúztunk a Kék Csapattól és csuromvizesen, fáradtan, de boldog mosollyal az arcunkon indultunk vissza (már autóval) Zalaszántóra.
Bízunk benne, hogy sikerült egy kicsit segíteni a Kék Csapatot a kítűzött cél felé vezető úton. Reméljük, hogy tetszett nekik a Balaton-felvidék, a Bakony és a Keszthelyi-hegység csodálatos tájai és visszavárjuk Őket a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkba.

Frissítőállomás vezető :) Horváth Melitta;
Futók: dr. Cservenka Judit, Tóth Lívia, Sinka Gábor

Sinka Gábor, 2016. július 13.

Kapcsolódó látogatóhelyek

Kapcsolódó tájegységek