Föld Napja - Hévízi-tó túra, 2016. 04. 22.-ei élménybeszámoló

Az idei első Hévízi-tó túrát a Föld Napján tartottuk. A 2012. február 2-án indult Hévízi-tó túra 18-ik epizódjára került sor ezen a napon.

Tizenhárman jöttek el, hogy körbejárják velem a természetvédelmi terület erdeit és a Hévízi-tavat. Az immár hagyományos útvonal első köre a 2012. szeptemberében elhelyezett, „Tótündér” tanösvény nyomvonalát követi, át a tó véderdein. A tanösvény és a „tárlatvezetés” a védett terület majdnem legmagasabb pontjáról, a Nyugati-véderdő dél-nyugati csücskéből indul. Először ide kellett felkapaszkodnunk. A valaha jóval nagyobb kiterjedésű (a 23 hektáros dombnak ma csak 9 hektárját borítja erdő), egykori gyertyános tölgyesben több érdekességet is megfigyelhetünk. A tanösvény jóvoltából, Gyuri bácsi (Dr. Bürgés György professzor) bemutatta a sikeres bálványfa elleni védekezést. A sikeres védekezés következményeként 2009. óta minden évben virágzik a békakonty (Listeria ovata). Az idei túránkon is megcsodálhattuk.

A használt melegvíz másodlagos hasznosítására jó példa a Park utcai lépcső, melyet érintve hagytuk el a Hévízi Kiserdőt. Átkelve a Festetics és a Deák téren jutottunk az égeres láperdőbe, a hajdan volt nádasok és magassásosok helyére telepített idős égerfák és matuzsálemi korú pannon kőrisek közé. Ez utóbbiak közül néhány éve kidőlt a legnagyobb. A természetvédők kérésére a fa törzse ma is ott van, ahová lezuhant, többek között az aprónép nagy örömére természetes játszótérként.

Innen a Festetics allé kettős mocsárciprus fasorához mentünk, majd elhagyva a tanösvényt a tó körül tettünk még egy rövid sétát. Itt amellett, hogy a tóról, múltjáról, jelenéről, és jövőjéről beszélgetünk, néhány érdekesség (kisvöcsök, tündérrózsák) is a szemünk elé került.

Következő hévízi túránkról itt olvashat.

Csiszár Viktor (BfNPI, Észak-Zala - Természetvédelmi őrszolgálat)

2016.04.22.

Galéria