Egy kutya bemutatós szombat margójára

Csiszár Viktor, Észak-Zala természetvédelmi őr ismét bemutatón járt.

            Hosszú volt a nap, de este még vágom a kertben a hungarikum ágait (akác) a kecskéimnek, de a gondolataim még mindig a másik két hungarikum körül forognak. 2015. decemberében vállaltam be egy mudit az Igazgatóságunkra kirótt magyar kutyafajta megőrzési program terhére. Vargánya a rá következő év márciusának elején érkezett hozzám. Őt néhány hónap múlva Konkoly (pumi) követte (ahol egy kutya elfér, ott elfér kettő is!). Nem bántam meg!

Vari már a kezdet kezdetén harmonikus kutya volt, Koni viszont hamarosan nem elégedett meg a négylábúakkal történő felületes ismerkedéssel, ő a belső értékekre is kíváncsi volt (természetesen a legértékesebb, alpesi bakom érdekelte legjobban, de túlélte, és felgyógyult – mármint a bak). Már eme baleset előtt elkezdtünk előbb kutya oviba, majd kutyasuliba járni (a magyar kutyafajta megőrzési programunk legfőbb célja a tenyésztés és népszerűsítés), hogy a kutyáink mind kiállításokon, mind bemutatókon megállják a helyüket, és Konkoly vérmesebb természete is megerősített abban, hogy van mit tanulnom a kutya fegyelmezés terén.

Ha valamit elkezdsz, akkor próbálod belőle a legtöbbet kihozni. Sajnos őrkerületemben nincs Igazgatóságunknak terelhető állatállománya, de a kutyás sportokat mintha csak a pásztorkutyákra találták volna ki. Varival kezdtem agilityzni, de Koni is hamar követte őt az edzéseken. Lassan verseny korba érnek, de addig is a bemutatókon már megmutathatják, hogy mit tudnak. Tavasztól őszig számos bemutatón vehetünk részt, legyen az kutyakiállítás, falunap, iskolai program. Most szombaton Marcalgergelyiben, falunapon kezdtünk, és Balatonszentgyörgyön, a Rövid és Drótszőrű Magyar vizsla CAC Klub kiállításán folytattuk a magyar pásztorkutyák népszerűsítését.

Azon kívül, hogy mindhárman jól érezzük magunkat, úgy érzem, hogy van értelme a fajta megőrzési program szemszögéből is annak, amit csinálunk. Egyik kutyakiképzőnk Vargánya hatására két ismerősét is mudira beszélte rá, sikerrel. A ma délutáni bemutatónk után egy család érdeklődését pumink keltette fel. Remélem találnak számukra megfelelő pumi kölyköt! Kis lépések, kis lépések…

A képeket Tompa László készítette a Göcsej Kutya Klub háziversenyén.

A videót Horváth Patrik készítette az egyik Vasvári bemutatónkon: https://youtu.be/uw_7dYlXk7c

 

Csiszár Viktor, Észak-Zala, Természetvédelmi Őrszolgálat

Galéria