Dr. Nagy Lajos előadása a Víz Világnapja alkalmából

az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumában, 2018. március 20.

A Víz Világnapjáról (márc. 22.) kicsit korábban emlékeztünk meg egy fantasztikus előadással „Vizek tollas lakói” címmel. Az előadó Dr. Nagy Lajos, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa volt, aki a vizes élőhelyek, főleg a Balaton madárvilágáról mesélt, rengeteg fotóval, videóval, madárhangokkal színesítve.
Beszélt a vizek, vízpartok élővilágáról, növényzetéről, a különböző vízinövényekkel borított élőhelyekről, hogy milyen madaraknak biztosítanak fészkelési lehetőséget. Megismerhettük a nyílt vizeket télen csapatostól felkereső madárfajokat és táplálékukat. Tavasztól őszig mely fajok lepik el a parti nádasokat, gyékényeseket, melyik milyen környezetben szeret fészkelni, milyen fészket építenek, és hogyan tűrik más madarak társaságát. Hogyan hat rájuk és a nádasokra a Balaton vízszintjének változása, jó-e, ha állandó a vízszint a tóban vagy árt az élővilágnak.
Szó volt arról is, milyen sokféle érdek ütközik a Balatonnal kapcsolatos döntéseknél, hogyan lehet egyszerre érvényt szerezni a turizmus, a helyi lakosok, a horgászok és mindenki más igényeinek. Persze a legfontosabb a természet érdeke lenne, hogy a tó vízminősége, élőhelyei, lakói megmaradjanak. Az emberi beavatkozások általában zavarják az élőhelyeket és az ott élő növényeket, állatokat, befolyásolják a víz minőségét és az egész borzasztóan összetett rendszer működését.
Az előadás után természetesen volt lehetőség kérdezni is.
Köszönjük Dr. Nagy Lajosnak az élvezetes előadást!

Szöveg: Harmat Beáta 
Fotók: Harmat Beáta, Kovács Attila

Forrás:
Bakonyi Természettudományi Múzeum Zirc facebook oldala

Galéria