A zalaegerszegi elkerülőn már nincs "békaveszély"

zaol.hu | 2017. március 3. | szerző: Varga Andor | Fotó: Sinka Gábor | Misefa – Az évek óta tartó tendencia idén is érvényesül: a békák már februárban megindulnak az erdei telelőterületekről a vizek nyújtotta szaporodóhelyek felé.

A jelenség – amelynek oka pontosan nem ismert, de a viszonylag korán tavasziasra fordult időjárás nyilván hatással van az állatokra – olyan helyeken okoz gondot, ahol a kétéltűek mozgása közutat keresztez. Természetvédők Zalában is sok éve és több ponton segítenek (a megyeszékhelyi Alsóerdőn, az Aranyoslapi-forrásnál történtekről már írtunk a héten), hogy a vándorló békák ne pusztuljanak az autók kerekei alatt – illetve a forgalom is zavartalan maradhasson.

Épül a békakerítés Misefán, jobbra Biró Éva, mellette Csiszár Viktor. A folytatás majd Zalacsánynál.

 

Ilyen helyszín a misefai horgásztó partja is, ahol ebben az évben is a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai építették fel a békaterelő fóliakerítést, illetve vödrökben ők is átsegítik majd az úton (oda és vissza) a békákat.

Hasonló kerítést felépítünk majd még egy megszokott helyen, a Zalacsányi-tó nyugati végében is – mondta el a munkálatokat irányító természetvédelmi őr, Csiszár Viktor. Ott azonban van még időnk, hiszen a tó egy hideg zugban van, felszíne jeges. A harmadik kerítés, a zalaegerszegi elkerülőn azonban nem épül meg, az a tapasztalatunk, hogy itt megszűnt a békák mozgása. A pesszimista forgatókönyv szerint eltűntek az állatok a környékről. Ám talán inkább az az ok, hogy a telelőhely mellett vizenyőssé vált terület az elmúlt években, ami már a szaporodáshoz is megfelel, így a békák nem kényszerülnek átkelni az úton. Természetesen utána járunk, melyik verzió az igaz.

Forráscikk megtekintése