A vízről tanultak az Öttevényi Általános Iskola tehetséges diákjai

Az EMET kisiskolák tehetségsegítő programjainak támogatására kiírt pályázatán az iskola 1.800.000,-Ft támogatást nyert. A Nemzeti Tehetség Programba az 5., 6. és 7. osztályos tanulók közül húsz diák került be.

A diákokkal Horváthné Molnár Ildikó, Margittayné Halász Anita, Nánainé Kozári Erika és Horváth Attila pedagógusok foglalkoztak. A projekttel iskolánk tehetségfejlesztő hagyományát folytattuk. Témája „A csodálatos víz”, mely szorosan kapcsolódik iskolánk Ökoiskolai programjához.

A tehetségműhely foglalkozásain, a szaktáborban, a kiállításokon változatos tanulási környezet megteremtésével a vizet többféle megközelítésben, sokféle pedagógiai módszer alkalmazásával, a tanulók más-más foglalkoztatásával vizsgáltuk. A vízzel való ismerkedés során a hangsúlyt a természettudományos ismeretszerzés mellett az ismeretek alkalmazására és a komplex készségfejlesztésekre helyeztük. Egységekben, projektekben dolgoztunk, ahol az elsajátítandó tudásanyag szorosan kapcsolódott olyan gyakorlati problémákhoz, válaszkeresésekhez, amelyeknek fő eleme a víz. A projekt részeként május végén három napos tehetségtáborban vettünk részt a Kis-Balatonnál.

A tehetségtábor programjai közül meghatározó élményeket jelentettek tanítványaink számára: a Vindornya-láp, a Kis-Balaton Ház, a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum, a Kányavári-sziget, a Kis-Balaton fokozottan védett területének, a csak szakvezetéssel látogatható vizes élőhelyeinek bejárása, a Diás-szigeten a "Matula-kunyhó", Fekete István és a természettudós Vönöczky Schenk Jakab emlékszobáinak megtekintése, a Vörsi Tájházban a halászati eszközökkel való ismerkedés, Nemeshanyban a vízimalom, és a molnárélet sajátosságainak megismerése.

A változatos, tartalmas programok mellett a gyerekeknek aktív kikapcsolódásra is lehetőségük volt.

A projekt során a természeti környezet állapotának megóvása és a természeti környezet értékeinek tisztelete iránti felelősségérzete is fejlődött diákjainknak.

A pályázat keretén belül lehetőségünk volt a Szemlő-hegyi-barlang és a Tropicarium meglátogatására.

Nánainé Kozári Erika
intézményvezető
Öttevényi Általános Iskola

 

 

Kapcsolódó látogatóhelyek

Kapcsolódó tájegységek