A tavasz első hírnökei már megjelentek!

Kora tavaszi védett vadvirágaink. Csak a természetben gyönyörködjünk bennük!

Hóvirág

Tél végén, kora tavasszal, még a lombfakadás előtt virágzik, amikor elegendő fény jut a talaj felszínére és a tartós fagyos időszaknak vége. Védett növényfaj, így a múltban közkedvelt hóvirágszedés napjainkban virágnéző kirándulássá szelídült. Az egykori virágszedéssel a növényt a sikeres maghozástól fosztották meg. Bár a növény sarjhagymákkal is tud szaporodni, nagyon fontos számára a maggal történő szaporodás. Májusban megérő termései hangyacsemegék. Magvai olajos függelékét a hangyák kedvelik, ezért előszeretettel gyűjtik és hurcolják el azokat, így segítve ezzel a hóvirág terjedését. A hóvirág termésérlelés után visszahúzódik, majd a következő évben a hagymájában elraktározott tápanyagok segítségével hajt ki újra.

Kisvirágú hunyor

Szembetűnő virágai miatt ellentmondást érezhetünk megnevezésével kapcsolatban, de nevét a hunyor nemzetség látványosabb és nagyobb virágú fajaihoz viszonyítva kapta. A kora tavaszi élénk színű vadvirágokkal szemben, halványzöld színű virágokkal csalogatja megporzóit. Virágai enyhe teleken, már januárban megjelenhetnek. A növény folyamatosan, április elejéig hozza új virágait. A faj Európában egy szűkebb Pannon-Balkán térségben fordul elő, melynek elterjedési súlypontja a Dunántúl.  A Balaton-felvidéken a balatonfüredi Koloska-völgy gyertyános-tölgyeseiben találkozhatunk gyakrabban e védett vadvirágunkkal.

Téltemető - Nyílik a téltemető az Aszófői-séd völgyében

Az Aszófői-séd völgyében a melegebb oldalakban már január végén megjelentek a téltemető messziről rikító sárga foltjai.
A téltemető hazánk legkorábban nyíló virágainak egyike. A mélyen hasogatott gallérlevelekkel körülvett virágainak sárga virágtakaró levelei nem szirmok, hanem megnövekedett, megszínesedett csészelevelek. A valódi szirmok mézfejtőkké módosultak és nektártermésükkel csalogatják a megporzó rovarokat. Kirándulásunk során úgy gyönyörködjünk a virágokban, hogy ne sodorjuk őket veszélybe: csodáljuk meg őket eredeti termőhelyükön és emlékként csak fényképeken vigyük őket haza.

Nemes májvirág

A nemes májvirág február végén, márciusban bontja kék színű virágait. Virágai az új levelek kifejlődése előtt nyílnak, ezért úgy tűnik mintha közvetlenül az avarból jönnének elő. Nevét háromkaréjú, foltos leveleiről kapta. Levelei ugyanis némileg a lebenyes felépítésű májhoz hasonlítanak. A szőrös szára és kék színű virágai miatt hozzá nem értők szőrös ibolyaként is emlegetik. A Balaton-felvidéken üdébb völgyek jellegzetes kora tavaszi vadvirága.

Forrás: Mészáros András, BfNPI természetvédelmi őr

Galéria