A Pannon Csillagda 3D médiatermének átadása és a „Mars útikalauz stopposoknak” című 3D film premierje

Dr. Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára, valamint Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója mondott köszöntő beszédet 2016. július 27-én Bakonybélben, a Pannon Csillagda 3D médiatermének ünnepélyes átadásán és a „Mars útikalauz stopposoknak” című 3D ismeretterjesztő film premierjén.

Bárány László, a Pannon Csillagda Látogatóközpont vezetője és egyben a film rendezője beszélt az új filmről.

,A „Mars útikalauz stopposoknak” című ismeretterjesztő film, 2016-ban, közel 1 éves munka után készült el. A film a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság csillagászati látogatóközpontjában, a bakonybéli Pannon Csillagda 3D médiatermében kerül bemutatásra. Célja, hogy a néző számára közel hozza a vörös planéta titkait - modern és élvezetes formában.

A film olyan szervezetek közreműködésével készült, mint az IbnBattuta Center - Marokkó, továbbá az Université Cadi Ayyad Marrakech és az Universita d'Annunzio - Pescara, Olaszország. A forgatási helyszínek között szerepel a szicíliai Etna vulkán, a spanyolországi Rio Tinto folyó, valamint a Szahara, Földünk legnagyobb kiterjedésű sivataga. E helyszínek közötti azonosság, hogy nagy mértékben hasonlítanak a Mars bolygó egyes térségeire, ezért itt folynak azok a Mars analóg kutatások, melyek segítenek megérteni a vörös planéta titkait. A film szaharai kalandozását prof. Gian Gabrielle Ori, olasz Mars-kutató vezette.

A filmben az űrkutatás két meghatározó személyisége is szerepel. Charles Duke űrhajós, az Apollo 16 Holdkomp pilótája azon kevesek egyike, aki járt a Holdon. Őtőle tudhatjuk meg, hogy milyen kihívásokat jelent egy idegen égitestre lépni, milyen is az a vágy, ami a felfedezés diadaláig repít, és mit kell megtanulnunk ahhoz, hogy az első ember majd a Mars vörös porába léphessen.

Pavlics Ferenc mérnök 1956-ban vándorolt ki az USA-ba, ahol páratlan karriert futott be. Ő volt az a legendás mérnök, akinek irányításával megszületett a Holdautó, az a jármű, melynek segítségével az Apollo program űrhajósai bebarangolták a Hold sivatagát. És ő volt az, aki megtervezte a Pathfinder Mars Rovert, azt a robotot, mely korszakalkotó munkát végzett a Mars felszínén. Az űrhajózás idős pionírjainak interjúi saját otthonaikban készültek, az Egyesült Államokban. A filmben közreműködik továbbá Dr. Sik András, a hazai Mars-kutatás kiemelkedő személyisége.
A forgatott felvételeket a NASA legfrissebb űrfelvételeiből készült animációk színesítik. A 3D mozi segítségével a néző szinte megérintheti e távoli, rejtélyes világokat.
A film hangjának elkészítésében olyan neves közreműködők vettek részt, mint Für Anikó (pl. Sandra Bullock szinkronhangja), Csernák János (pl. Harrison Ford szinkronhangja), Gesztesi Károly és a zeneszerző ifj. Balogh Ferenc.

A film újabb jelentős lépés a Pannon Csillagda, hazánk elsőszámú csillagászati látogatóközpontja életében.

www.bfnp.hu; www.csillagda.net; www.facebook.com/PannonCsillagda

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
2016. július 27.

 

A Veszprém TV, Kukkantó című, 2016. augusztus 8-i adásában is szerepelt a Pannon Csillagda új filmje!

Az elkövetkezendő két hétben többször is megismétlik a riportot!

Kapcsolódó látogatóhelyek

Kapcsolódó tájegységek