A legyengült állat kevésbé ellenálló

Nem rendkívüli az idei madárinfluenza. Pár évente megjelenik és elhullásokat okoz az állományokban.

Tény, hogy jelentős számú a mostani pusztulás, de úgy gondoljuk, hogy ez inkább a kemény téllel van összefüggésben. A hosszan tartó nagy hideg miatt a legyengült állatok kevésbé ellenállóak a vírussal szemben, nagyobb arányú az elhullás. Sok állat átesik a betegségen és felgyógyul, védett lesz - mondta Szinai Péter a Balaton- felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa.

Azt nem lehet tudni, hogy jelenleg hol tart a járvány, nő-e még a megbetegedések száma. Viszont fokozott elővigyázatosság indokolt, a NÉBIH ajánlása szerint a megelőzés hatékony módszere a fertőzésre gyanús madarakkal való közvetlen érintkezés kerülése, illetve a baromfitelepen dolgozóknak ajánlott orrot és szájat takaró maszk, védőszemüveg használata azokban a gazdaságokban, ahol a betegség előfordulása gyanítható.

Továbbá fokozottan figyelni kell a személyi higiéniára, kézmosásra, kézfertőtlenítésre. Az országban valamennyi baromfit zárva kell tartani; ha ez nem megoldható, a kifutót megfelelő erősségű madárhálóval kell védeni.

Szerző: Sági Ági

Forrás: Napló Online (Veol.hu)

Forráscikk megtekintése