A hónap állata 2018 áprilisában a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén: a dunai tarajosgőte

Havonta megjelenő írásunkban Csopak és térségében élő, esetleg fel sem tűnő növény- és állatfajokat szeretnénk bemutatni.

Dunai tarajosgőte (Triturus dobrogicus)

2015-ben az év kétéltű fajának választotta a MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya, mivel a teljes európai állomány több, mint fele Magyarország területén él.

Ez a farkos kétéltű faj nem csak a Duna és vízgyűjtői mentén terjedt el, hanem a Balaton is megfelelő élőhelyet nyújt számára. Kedveli a mélyebb vizeket, ahol rejtőzésre alkalmas alámerülő vízi növényzet található.

Kifejletten 12-13 cm is lehet, teste sötétbarna, fekete foltokkal tarkított, vagy egységesen fekete színű. A fekete torokrészen és az oldalán apró fehér foltok találhatóak, a hasa élénk narancssárga fekete foltokkal. A nászruhás hím a szem vonalától a farok végéig húzódó rojtozott szélű magas tarajt visel, a farka oldalán hosszanti fehér csík található. A dunai tarajosgőte márciusban indul a telelőhelyről a víz felé, ahol akár 6 hónapig is maradhat. Főleg éjszaka aktív. A nőstény a petéit a vízinövények leveleire tapasztja. Az átalakult lárvák nyár végén, ősz elején hagyják el a vizet. A lárvák és a kifejlett gőte is ragadozó életmódú. A vízi időszakban rovar- és szúnyoglárvákkal, kisrákokkal (vízibolhák) és ebihalakkal táplálkoznak. Szárazföldi életszakaszukban nagyrészt bogarakat, legyeket és hártyásszárnyúakat fognak.

Veszélyeztetettek! A vizek szennyezettsége, az autók által járt területek, a beépítés csökkenti előfordulásukat. A kisállat-kereskedésekben vásárolt egzotikus kétéltűek és hüllők megunt példányai nemcsak kiszorítják őket természetes élőhelyeiről, hanem megfertőzhetik őket idegen betegségekkel. 

A dunai tarajosgőte védett, eszmei értéke 50 000 Ft

Forrás: Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon

Vers Réka oktatási szakreferens
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

A cikk megjelent a Csopaki Hírek 2018 /áprilisi számában - megtekintés

Galéria