Bakonyi régi receptek

Kolbászos tarhonya leves

Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 3 sárgarépa
- 1 petrezselyem gyökér
- 25 dkg füstölt kolbász
- 20 dkg tarhonya
- 1 teáskanál őrölt paprika
- 1 evőkanál liszt
- fél dl étolaj
- só

Elkészítés:
A krumplit megtisztítjuk, közepes nagyságú kockákra vágjuk, és bő, sós vízben megfőzzük.
Közben a zöldségeket megtisztítjuk, és a kolbásszal együtt felkarikázzuk.
A krumpli levét külön edénybe leszűrjük, ezt fogjuk felhasználni a leveshez. Egy nagyobb fazékban felmelegítjük az étolajat, és megpirítjuk rajta a tarhonyát. Megszórjuk liszttel, őrölt paprikával, és felengedjük a burgonya levével. Hozzáadjuk a zöldségeket, és puhára főzzük. Ezután beletesszük a kolbász karikákat, összerottyantjuk, és 10 perc múlva tálaljuk.
Aki szereti, tejfölt is tehet bele.

Forrás: http://www.mo-ka.hu/izorzok/receptek_gyulafiratot.html
Fotó: http://receptmegoszto.hu/kolbaszos-tarhonyaleves-971

 

Bakonyi szalonnás-gombás tócsi

Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 15 dkg gomba
- 10 dkg húsos füstölt szalonna
- 1 tojás
- 1 dl tejföl
- só
- 10 dkg liszt
- a sütéshez étolaj

Elkészítés:
Először a krumplit meghámozzuk és lereszeljük. Húsdarálón is ledarálhatjuk a burgonyát, akkor nem veszélyeztetjük a kezünket. A gombát megtisztítjuk, a kalapokat felszeleteljük. A szalonnát apróra felkockázzuk.
A reszelt krumpliba beleborítjuk a gombát, a szalonnát, összekeverjük a tejföllel, adunk hozzá egy tojást, 2 teáskanál sót, és lisztet. Alaposan kidolgozzuk, majd forró, bő étolajban kisütjük.

Forrás: http://www.mo-ka.hu/izorzok/receptek_magyarpolany.html
Fotó: http://takarekoskonyha.blogspot.hu/2013/07/bakonyi-szalonnas-gombas-tocsi.html

 

Goblinye – mákos gombóc

Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 25 dkg aszalt szilva
- 4 dkg élesztő
- 5 dl tej
- 2 púpos evőkanál sertészsír
- 3 evőkanál cukor
- só
- 1 tojás
- 10 dkg darált mák
- 3 evőkanál porcukor.

Elkészítés:
Két deci langyos tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük, míg megkel. A lisztbe szórunk egy teáskanál sót, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és még kb. egy deci langyos tejjel kidagasztjuk a tésztát. Egy csapott fakanálnyi zsírt is beledolgozunk. Amikor kisimult a tészta, lisztet szórunk a tetejére, és konyharuhával letakarva kétszeresére kelesztjük.
Ezután lisztezett deszkán fél centi vastagra kisodorjuk, négyzetekre vágjuk, és mindegyik közepébe 2 szem aszalt szilvát teszünk. Gombócokat alakítunk, ezek alját olvasztott zsírban megmártjuk, és úgy helyezzük a tepsibe. Ott még kicsit kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben aranyló barnára sütjük.
Deszkára borítjuk, szétszedjük, hogy kicsit hűljön meg. A darált mákot porcukorral elkeverjük. A gombócokat egyenként 2-3 evőkanál langyos, cukros tejjel meglocsoljuk, és mákban meghempergetjük.

Forrás: http://www.mo-ka.hu/izorzok/receptek_gyulafiratot.html
Fotó: http://www.nosalty.hu/recept/goblinye